Így készíthetsz hatásos vertikális (függőleges) videókat az IGTV-re!

Influencer Toplista

Ahol az influencerek és a márkák találkoznak

Influencer vagyok

Influencerként regisztrálj az Influencer Toplistára, vagy jelentkezz Influencer Programunkba, hogy a márkák rád találjanak!

Influencert keresek

Megtaláljuk a tökéletes véleményvezért influencer marketing kampányodhoz, segítünk, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot adhass!

Így készíthetsz hatásos vertikális (függőleges) videókat az IGTV-re!

Az Instagramot a kezdetektől fogva egy mobil-első alkalmazásnak fejlesztették, ami többek között azon is meglátszik, hogy asztali számítógépeken egy drasztikusan lebutított verzióját használhatjuk csupán (amiről még feltölteni sem lehet).

Így készíthetsz hatásos vertikális (függőleges) videókat az IGTV-re!

Többek között ezért sem meglepő, hogy a népszerű közösségi hálózat 2018-ban bemutatott videós platformja, az IGTV is egyértelműen a mobilos felhasználóknak kedvez, méghozzá olyannyira, hogy eredetileg csak függőleges videókat lehetett feltölteni rá. Ez azóta már szerencsére változott, de így is számos platform van, ami csak a függőleges, vertikális felvételeknek kedvez, és persze az IGTV-n is nagyon népszerűek ezek.

 

A következőkben körbejárjuk a függőleges videók világát az IGTV rendszerében, és megmutatjuk, hogyan készíthetsz hatásos felvételeket követőid számára! Biztosak vagyunk benne, hogy a következő útmutató mind influencereknek, mint olyan márkáknak hasznos lesz majd, akik szeretnének betörni az IGTV-re!

 

Technikai tudnivalók az IGTV-ről

Mindenekelőtt jó, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen videókat is ajánlott feltölteni a platformra technikai értelemben.

 

A videók hossza

A videók hossza minimum 10 másodperc kell, hogy legyen. A felső limit sima felhasználói profilok számára 15 perc, míg a nagyobb és ellenőrzött fiókok akár 60 perces videókat is feltölthetnek.

 

Fájltípus

A videókat MP4 fájlokként kell feltölteni, a bélyegképük pedig JPG/JPEG, vagy PNG formátumú kell legyen. Szerencsére a legtöbb okostelefon alapból MP4 videókat rögzít, de ha szerkesztett videókat szeretnél feltölteni, akkor ügyelj rá, hogy ebben a formátumban mentsd el őket.

 

Felbontás és fájlméret

A függőleges videók képaránya lehetőleg 9:16 legyen. Ez sem kell, hogy problémát jelentsen, hiszen a legtöbb okostelefon is 9:16 arányban rögzít, ha függőlegesen videózol vele (vízszintesen a 16:9-es szabványt használják, értelemszerűen).

 

A képkocasebesség (FPS, másodpercenkénti képkockák) száma legalább 30 legyen, és a videó rövidebb éle ne legyen kisebb 720 pixelnél.

 

A maximális fájlméret a rövidebb videókhoz 650 MB, míg a 60 perceseknél 3,6 GB.

 

Bélyegképek

Minden IGTV videóhoz tartozik egy bélyegkép, aminek ideális esetben 420 x 654 pixeles méretei vannak (ami 1:1,55 képaránynak felel meg).

 

Hogyan készíts videókat az IGTV-re

Az egyik legnagyobb technikai akadály a megfelelő képarány beállítása lesz. Sok telefon az ideális 16:9 arányban rögzít (aminek a fordítottja persze 9:16, amit az IGTV is megkövetel). Ha telefonod a következő méretek valamelyikében rögzít:

  • 1280 x 720
  • 1920 x 1080
  • 3840 x 2160

akkor nem kell aggódnod, ezek mind szabványos, 16:9-es felbontások. Azonban vannak olyan készülékek, amelyek gyárilag ezeknél szélesebb (függőleges videók esetén magasabb) felvételeket készítenek. Ezeket méretre kell vágnod majd, hogy passzoljanak az IGTV-re. A későbbiekben javaslunk majd néhány videószerkesztő alkalmazást, amik segíthetnek ebben.

 

Nézzük meg, hogy milyen eszközöket használhatsz arra, hogy videókat rögzíts.

 

Függőleges videózás okostelefonnal

A legkézenfekvőbb opció, hiszen a legtöbb okostelefon automatikusan 9:16-os videót rögzít, ha függőlegesen tartják (általában mind az elülső, mind a hátlapi kamerával). Mivel Instagram mindig is arra ösztönözte (vagy inkább kényszerítette) a felhasználókat, hogy mobiltelefonról használják az alkalmazást, így értelemszerűen az IGTV-ben is olyan technikai paramétereket követelnek meg, amelyek a legtöbb okostelefonban szabványosnak számítanak

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy ennek ellenére nem minden telefon rögzít ilyen szabványformátumban. Még néhány új csúcsmodell felvételei is eltérhetnek ettől, így érdemes ellenőrizni, hogy a te telefonod mit produkál.

 

Függőeleges videózás videókamerával vagy fényképezővel

A nagyobb influencerek, és azok a márkák, amelyek igazán komolyan veszik az IGTV-t (és általánosságban a videómarketinget), a mobilok helyett általában egy komolyabb videókamerával, vagy fényképezővel készítik el felvételeiket. Ezekkel lényegesen jobb minőségű végeredményeket lehet elérni, de persze külön meg kell vásárolni őket, és több munka is van a felvételek elkészítésével.

 

A kamerák és fényképezők alapjáraton hagyományosan függőleges videókat rögzítenek, így hát 90°-ban el kell forgatnod őket felvételkor, hogy a kép megfeleljen az IGTV előírásainak. Ez szerencsére végtelenül egyszerű saját kezűleg, vagy egy állvány segítségével.

 

Ami már problémát okozhat, hogy a kamerák és fényképezők nem mindig rögzítenek a 16:9-es szabvánnyal (bár a legtöbb igen, és sokon még ki is választhatod a képarányt). Ettől függetlenül persze érdemes 90°-ban elforgatva videózni velük, de ügyelned kell rá, hogy szükség esetén megfelelő arányúra szerkeszd a videót.

 

Vízszintes videó átszerkesztés függőlegessé

Habár ez is egy opció, senkinek nem javasolnánk, mert komoly fejfájással és sok hátránnyal jár egy vízszintesen (16:9) rögzített videót függőlegessé (9:16) átszerkeszteni.

 

Először is már a felvételkor biztosítanod kell, hogy amit rögzíteni szeretnél, az a kép közepén (vagy legalább is bárhol a képen, de mozdulatlanul) helyezkedjen el, mert a széleket kénytelen leszel levágni. A felesleges részek levágása, hogy a videó megfelelő képarányú (9:16) legyen nem feltétlenül nehéz feladat, de ha az alany jobbra-balra mozog, akkor egy kisebb rémálom lehet, különösen hosszabb videók esetén.

 

Egy 4K-s felbontású kamera több szabadságot biztosít levágás terén, de még így sem ez az ideális megoldás. Nem is ragoznánk tovább – opciónak opció, de ha teheted, ne csináld így!

 

Függőleges videók szerkesztése az IGTV-re

A videókat számtalan telefonos alkalmazással vagy asztali szoftverrel megszerkesztheted. Lehetetlen lenne az összes alternatívát itt felsorolni, ráadásul vannak ingyenes és fizetős megoldások is.

 

Íme néhány opció okostelefonokra:

  • iMovie (csak Apple készülékekre)
  • Quik
  • Videoshop
  • FilmoraGo
  • KineMaster

 

és asztali számítógépre:

  • Adobe Premiere (Elements vagy Pro verzió)
  • Final Cut Pro (csak Apple számítógépekre)

 

Ezeken kívül persze rengeteg egyebet is kipróbálhatsz, hogy kiderítsd, melyik válna be neked a legjobban!

Kapcsolódó cikkek:

Néhány hasznos tanács, ha szeretnél te is sikeres lenni az influencerek között.

Tovább

Sokszor azt gondolhatjuk, hogy milyen egyszerű lehet az influencerek világa és élete. Ez egy tévgondolat, ugyanis nagyon sok mindennek kell megfelelniük és koránt sem annyira egyszerű ez. Hogyan lesz...

Tovább

Szeretnéd tudni az influencer marketing területét mely változások érintik 2021-ben? Milyen trendet érdemes követned? A következő cikkünkből minden kiderül!

Tovább
Csatlakozz hozzánk!

Szolgáltatásaink

Influencer Toplista

Kerülj fel a legnagyobb magyar influencereket összesítő Toplistákra ingyenesen, hogy a márkák szeme előtt maradhass. Szerkeszd saját adatlapodat korlátok nélkül!

Regisztrálok
szolg
Influencer Program

Jelentkezz Influencer Programunkba, kerülj fel Toplistáinkra, válogass influencer marketing munkák tucatjai közül! Csináld nap mint nap azt, amiért rajongsz!

Jelentkezem
szolg
Márkáknak

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy megtalálhassuk a márkádhoz, üzenetedhez és elképzeléseidhez leginkább passzoló influencereket! Álmodd meg, mi segítünk a megvalósításban!

Ajánlatkérés
szolg
Kiemelt helyek

Influencerként úgy érzed, még nem aknáztál ki minden lehetőséget? Válogass az Influencer Toplista kiemelt helyei közül, hogy megkerülhetetlen légy!

Tovább
szolg
Influencer Toplisták

A legnagyobb magyar influencerek listája

Instagram toplista
  Név Követők
1. Almádi Gréti 0
2. Berta Bianca 0
3. Our Dream Tour 0
4. 0
5. Palvin Barbara 0
6. Kovács Patrícia 0
7. Tóth Renátó 0
8. TheBiebersOfficial 0
9. 0
10. Dzsudzsák Balázs 0
Tovább a teljes listára
YouTube toplista
  Név Feliratkozók
1. VamosART 2 120 000
2. PamKutya 1 430 000
3. Videómánia 1 250 000
4. Peter Bence 1 140 000
5. KerekMese 963 000
6. AlexGaming - HUN 951 000
7. Radics Peti 942 000
8. Cresser 913 000
9. TheVR 873 000
10. Barni. 809 000
Tovább a teljes listára
Híreink

Cikkek

Érdekel az Instagram Influencerek világa és szívesen kipróbálnád magad benne? Így kezd neki!

Tovább

Szükséges, hogy egy influencer foglalkozzon a marketinggel vagy ő maga a marketing? ?Mikor kell beszélni influencer marketingről? És mi az a influencer marketing?

Tovább

Mire kell a legjobban figyelni, ha profi tartalomgyártó szeretnél lenni az Insgram-on? 4 tanács, amit tarts be!

Tovább
Influencer Toplista

A legnagyobb magyar influencereket összesítő Toplisták egy helyen. Kerülj fel az Influencer Toplistára, vagy regisztrálj Influencer Programunkra influencerként, találd meg nálunk a tökéletes véleményvezért kampányodhoz márkaként.

Menüsáv
Legfrissebb cikkeink