Miből áll az influencer marketing költségvetése?

Influencer Toplista

Ahol az influencerek és a márkák találkoznak

Influencer vagyok

Influencerként regisztrálj az Influencer Toplistára, vagy jelentkezz Influencer Programunkba, hogy a márkák rád találjanak!

Influencert keresek

Megtaláljuk a tökéletes véleményvezért influencer marketing kampányodhoz, segítünk, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot adhass!

Miből áll az influencer marketing költségvetése?

Habár az influencer marketing már évek óta számos kisebb és óriáscég marketingstratégiájának szerves részét képezi, sokan a mai napig nem tartják fontosnak, hogy költségvetésükbe az influencerekre is felkészüljenek. A probléma általában abból adódik, hogy sok cég még mindig nem tudja, hogy mennyi munkával jár a minőségi „influencerkedés”, és hogy hogyan rendeljenek hozzá értékeket az influencerek munkájához.

Miből áll az influencer  marketing költségvetése?

Miért van szüksége egy cégnek influencer költségvetésre?

Senki sem szeret olyan dolgokért fizetni (vagy ezekről a költségekről beszélni), amiket nem ért meg teljesen, mert nincs tisztában valódi értékükkel. Azonban nem is kell túlbonyolítani a dolgokat – ahogyan egy cég beleveszi például az újság- vagy rádiós hirdetéseket a költségvetésébe, úgy helyet kell hogy hagyjon abban az influencereknek is.

 

Az influencer marketing konkrét karrierré nőtte ki magát, és a véleményvezérek gyakran napi 8 órát is eltöltenek a tartalomkészítéssel és a követőkkel való kommunikációval. Ez is munkavégzés, és a jól elvégzett munkának ára van.

 

A termék nem fizetség

„De miért fizessek, ha terméket küldök az inlfue-„ na, itt álljunk is meg, mert sajnos túl sokan futtatják le ezt a gondolatmenetet a fejükben, amikor az influencerek kompenzálásáról van szó. A termék nem fizetség, és ezért is fontos a költségvetésbe az influencereket is felvenni.

 

A helyzet az, hogy a termék az influencerek számára nem fizetség, hanem egy eszköz, amire szükségük van ahhoz, hogy a munkájukat végezzék. Gondolj csak bele – nem fizetnél ki egy kertgondozót csak azért, mert a te vizeddel öntözi a kertet/udvart, vagy mert a te villanyszámládat növeli, amikor füvet nyír? De persze, hogy kifizetnéd, elvégre dolgozik, csak éppen felhasznál néhányat a te erőforrásaidból. Ugyan ez a helyzet az influencerekkel is – ha nem küldesz nekik a termékeidből, vagy nem biztosítasz nekik a szolgáltatásaidból, akkor nem fogják tudni megfelelően végezni a munkájukat.

 

Arról nem is beszélve, hogy legújabb termoszodért vagy mintás jógaszőnyegedért, amit az influencer bemutat nem fog tudni bevásárolni magának a boltban…

 

Az influencer tartalmak megértése

Egy másik gyakori félreértelmezése az influencereknek a cégek részéről, hogy „azok csak bloggerek, akik szövegeket írnak, meg képeket töltenek fel magukról az Instagramra”. Habár tény, hogy mind a bloggerkedés, mind az Instagramozás népszerű formái az influencerkedésnek, ezek a tartalmak mind jól átgondoltak, és kifejezetten az adott influencer célközönsége érdeklődéséhez készültek (arról nem is beszélve, hogy az influencerek fogalmát messze nem merítik ki az Instagramozók és bloggerek).

 

A bloggerek például általában nagyon sok időt és szakértelmet fordítanak tartalmaikra, amelyek gyakran nem csak szövegekből állnak, hanem képekkel is ki vannak egészítve – természetesen ez ugyan így vonatkozik a vloggerekre, vagy azokra is, akik első sorban az Instagramon tevékenykednek.

 

Az influencer tartalmaknak, akár egy fizetett kampány miatt jönnek létre, akár az influencerek saját márkáját erősítik, három fő jellemzőjük van, amikkel tisztában kell lenned:

  • Szándék: A tartalom talán kommunikálni próbál egy üzenetet, esetleg valamilyen reakciót, gondolatot kiváltani a célközönségből.
  • Vonzerő: Minden influencer követőbázisa egyedi összetételű, és az influencer pontosan tudja, hogy hogyan tegye tartalmait vonzóvá követői számára.
  • Felhívás: Még ha csak utalva is van rá, a tartalmak gyakran tartalmaznak valamilyen jellegű felhívást, ami egy konkrét lépésre ösztönzi a célközönséget.

 

A legjobb influencer tartalmak mindhárom fő pontot érintik, és az influencer őszinte, saját szemszögéből érkeznek. Amikor partnerkapcsolatra lépsz egy influencerrel, akkor lényegében arra kéred őt, hogy fogja a saját céges üzleti céljaidat, és fordítsa azt le saját tartalmaira, méghozzá olyan formában, amit célközönsége is élvezni fog.

 

Természetesen mindenképpen érdemes olyan influencerekkel felvenni a kapcsolatot, akik márkád számára releváns témákkal foglalkoznak, mert ez mindenképpen megkönnyíti ezt a folyamatot (és az üzenetek is hitelesebbek lesznek majd), de még így is komoly kihívást jelenthet hasznos, értékes, vagy szórakoztató tartalmakat építeni egy termék vagy szolgáltatás köré – ez az egyik nagy feladata az influencereknek, amit megfizetsz.

 

Ha egy influencer őszintén megbízik cégedben, és pozitív véleménye van termékeidről, szolgáltatásaidról, amiket ajánlania kell, akkor sokkal hitelesebb, őszintébb, természetesebb, hatásosabb (és számodra értékesebb) tartalmakat készíthet majd róluk.

 

Milyen költségei vannak az influencer marketingnek?

Nézzük meg tehát, hogy milyen költségekkel jár az influencerekkel való együttműködés. Bármilyen nemű partnerkapcsolatot is szeretnél kötni egy influencerrel (legyen szó alkalmi kooperációról, vagy hosszútávú kampánysorozatokról), a költségvetés a következőket kell, hogy tartalmazza:

- A termékek/készletek ára

- Az influencerek munkájának és idejének kompenzálása

- Az esetleges prémium szolgáltatások ára

 

Ne számíts arra, hogy minden influencer azonnal részletes számlát küldjön, de egy ajánlattételt követően, vagy legalább a végleges számlában valószínűleg már fel lesz tüntetve, hogy pontosan mely tevékenységek milyen költségekkel járnak. Persze ezt előre is kikérheted az influencertől, ha már hajlandó végleges árat mondani.

 

Mint láthatod, egy ilyen költségvetése szerkezete sokban hasonlít arra, mint amikor egy vállalkozóval kötsz szerződést. Könyvelési szempontból a költséghely lehet akár marketing/hirdetési költségvetés, vagy akár más is, és az sem kizárt, hogy az influencer marketing teljes költségvetését több költséghely között kell szétosztani.

 

Az influencerek munkadíja

Az influencer marketinggel kapcsolatban tisztában kell lenned azzal, hogy minden influencer más méretű követőbázissal (és aktivitási aránnyal) rendelkezik, máshogy áll a munkához (vannak elhivatottabban kezelik a feladataikat), más tapasztalataik, személyes tulajdonságaik, eszközeik, és motivációik vannak. Mindebből az következik, hogy nagyon nehéz két olyan influencert találni, akik hasonló árképzéssel dolgoznak.

 

Természetesen azt nem fogjuk tudni megmondani neked, hogy mennyibe kerül egy bizonyos influencerrel dolgozni, hiszen ehhez konkrétan vele kell felvenned a kapcsolatot, és sok minden függ attól is, hogy pontosan miről szól a szerződés.

Kapcsolódó cikkek:

Néhány hasznos tanács, ha szeretnél te is sikeres lenni az influencerek között.

Tovább

Sokszor azt gondolhatjuk, hogy milyen egyszerű lehet az influencerek világa és élete. Ez egy tévgondolat, ugyanis nagyon sok mindennek kell megfelelniük és koránt sem annyira egyszerű ez. Hogyan lesz...

Tovább

Szeretnéd tudni az influencer marketing területét mely változások érintik 2021-ben? Milyen trendet érdemes követned? A következő cikkünkből minden kiderül!

Tovább
Csatlakozz hozzánk!

Szolgáltatásaink

Influencer Toplista

Kerülj fel a legnagyobb magyar influencereket összesítő Toplistákra ingyenesen, hogy a márkák szeme előtt maradhass. Szerkeszd saját adatlapodat korlátok nélkül!

Regisztrálok
szolg
Influencer Program

Jelentkezz Influencer Programunkba, kerülj fel Toplistáinkra, válogass influencer marketing munkák tucatjai közül! Csináld nap mint nap azt, amiért rajongsz!

Jelentkezem
szolg
Márkáknak

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy megtalálhassuk a márkádhoz, üzenetedhez és elképzeléseidhez leginkább passzoló influencereket! Álmodd meg, mi segítünk a megvalósításban!

Ajánlatkérés
szolg
Kiemelt helyek

Influencerként úgy érzed, még nem aknáztál ki minden lehetőséget? Válogass az Influencer Toplista kiemelt helyei közül, hogy megkerülhetetlen légy!

Tovább
szolg
Influencer Toplisták

A legnagyobb magyar influencerek listája

Instagram toplista
  Név Követők
1. Almádi Gréti 0
2. Berta Bianca 0
3. Our Dream Tour 0
4. 0
5. Palvin Barbara 0
6. Kovács Patrícia 0
7. Tóth Renátó 0
8. TheBiebersOfficial 0
9. 0
10. Dzsudzsák Balázs 0
Tovább a teljes listára
YouTube toplista
  Név Feliratkozók
1. VamosART 2 120 000
2. PamKutya 1 430 000
3. Videómánia 1 250 000
4. Peter Bence 1 140 000
5. KerekMese 963 000
6. AlexGaming - HUN 951 000
7. Radics Peti 942 000
8. Cresser 913 000
9. TheVR 873 000
10. Barni. 809 000
Tovább a teljes listára
Híreink

Cikkek

Érdekel az Instagram Influencerek világa és szívesen kipróbálnád magad benne? Így kezd neki!

Tovább

Szükséges, hogy egy influencer foglalkozzon a marketinggel vagy ő maga a marketing? ?Mikor kell beszélni influencer marketingről? És mi az a influencer marketing?

Tovább

Mire kell a legjobban figyelni, ha profi tartalomgyártó szeretnél lenni az Insgram-on? 4 tanács, amit tarts be!

Tovább
Influencer Toplista

A legnagyobb magyar influencereket összesítő Toplisták egy helyen. Kerülj fel az Influencer Toplistára, vagy regisztrálj Influencer Programunkra influencerként, találd meg nálunk a tökéletes véleményvezért kampányodhoz márkaként.

Menüsáv
Legfrissebb cikkeink