Ezekre az influencer mutatókra kell igazán odafigyelned márkaként

Influencer Toplista

Ahol az influencerek és a márkák találkoznak

Influencer vagyok

Influencerként regisztrálj az Influencer Toplistára, vagy jelentkezz Influencer Programunkba, hogy a márkák rád találjanak!

Influencert keresek

Megtaláljuk a tökéletes véleményvezért influencer marketing kampányodhoz, segítünk, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot adhass!

7 influencer mutató, ami fontosabb, mint a követők száma

Az Instagram 2018 óta a második leglátogatottabb platform a Facebook után – több mint egymilliárd regisztrált felhasználójából napi szinten 500 millióan használják, és ez a szám egyre csak nőni látszik. Az Instagram azonban csupán egy a megannyi közösségi platform közül, amelyek az influencer marketing új hullámát indították meg az online marketing világában.

Ezekre az influencer mutatókra kell igazán odafigyelned márkaként

Egyre több márka ébred rá, hogy milyen elképesztő lehetőségeket is rejt a marketing ezen ágazata, és igyekeznek minél hamarabb partnereket találni kínálata népszerűsítéséhez.

 

A legtöbb márka azonban már az első lépésnél elbukik, és az esetek többségében csak jóval később érződik a rossz döntések hatása, amikor viszont már nagy a baj. Ez a bizonyos első lépés az influencer megfelelő kiválasztása.

 

A helyzet az, hogy a legtöbb márka csak azt nézi, hogy egy influencernek hány követője van, és megpróbálja ráerőltetni arra a partnerkapcsolatot. Azonban kapásból tudunk mondani 7 olyan mutatót, amelyek sokkal fontosabbak, mint a követők száma, és a legelső el is magyarázza, hogy miért!

 

1. Aktivitási arány

Aktivitásnak számít minden művelet (kedvelések, megosztások, hozzászólás, videómegtekintések száma, stb.) a felhasználók részéről az influencer tartalmai felé. Az aktivitási arány azt jelenti, hogy egy influencer közönségének mekkora százaléka végez valamilyen tényleges műveletet annak tartalmaival. Ha például valakinek van 10 ezer követője, de a bejegyzéseire csak néhány hozzászólás és kedvelés érkezik, akkor az kis aktivitási arányt jelent.

 

Ebből kikövetkeztethető, hogy a követők száma messze nem mutat teljes képet arról, hogy egy influencer közönsége mennyire is érdeklődik ténylegesen az általa megosztott tartalmak iránt. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a különböző piaci résekben más értékek számíthatnak kedvező aktivitási aránynak, és ugyan ez vonatkozik a követők számára is. Ha valakinek mondjuk 50-250 ezer követője van, akkor egy 7%-os aktivitási arány remeknek számít nála.

 

2. A bejegyzések gyakorisága

Fontos megfigyelni azt is, hogy a kiszemelt influencer milyen sűrűn posztol tartalmakat oldalára. Ha feltűnően gyakran, akkor elképzelhető, hogy ez azért van, mert követői kezdenek kiábrándulni, és kétségbeesetten próbálkozik nagyobb aktivitást termelni maga körül.

 

Ezzel szemben, ha túl ritkán posztol, akkor meglehet, hogy nem igazán gondolja komolyan, amit csinál, és ez a nemtörődömség az együttműködést is hátráltathatja. Ha ennek ellenére meg vagy elégedve az influencer többi jellemzőjével, akkor ne felejtsd el megszabni az elkészítendő bejegyzések számát a szerződésetekben.

 

3. A kedvelések és hozzászólások aránya

A kedvelések és hozzászólások aránya is sokat elárulhat egy influencer őszinteségéről, egész pontosan arról, hogy szokott-e követőket vásárolni. Miért? Mert a vásárolt követők/robotok gyakran csak kedvelgetik a bejegyzéseket, de nem szólnak hozzájuk.

 

Érdemes figyelembe venni, hogy minél több követője van valakinek, annál valószínűbb, hogy több lesz közöttük az őszintén érdeklődő követő, aki csak kedveli a bejegyzéseket, de nem fűz hozzá semmit. Ez azt jelenti, hogy a kisebb kedvelés/hozzászólás arány is elfogadhatónak tekinthető. Azonban a kisebb influencer fiókoknál, néhány ezer, vagy pár tízezer követő esetén még kisebb kell legyen az eltérés a kedvelések és hozzászólások között.

 

4. Követettek és követők aránya

Mint említettük, az influencerek gyakran vásárolnak maguknak álkövetőket, vagy próbálják más módszerekkel népszerűbbnek feltüntetni magukat, mint amilyenek. Ilyen módszer a követés-kikövetés taktika is, aminek a lényege, hogy sok követőt lehet vele szerezni, de nagy részük gyorsan el is veszik mert vagy robotok vagy olyan felhasználók alkotják ezt a friss követőbázist, akik valójában nem érdeklődnek a fiókod iránt.

 

Ahogy a követettek és a követők aránya közelit az 1-hez, úgy válik egyre gyanúsabbá, hogy egy influencer ilyen technikákat használ a követőszerzésre.

 

5. A követők számának növekedése

Ez a mutató, vagyis inkább statisztika szintén segít megállapítani, hogy egy influencer természetes módon szerzett-e követőket, vagy vásárlással. Hogyan? Nos, ha sikerült szerezned egy grafikont egy influencer követőinek számából, akkor láthatod, hogy egy adott időszakban hogyan váltakozott követőinek száma.

 

Ha egy ilyen grafikonokon gyanús, hirtelen ugrásokat látsz, az több dolgot is jelenthet – elképzelhető, hogy az influencer tényleg vásárolt követőket szerzett, de az is lehet, hogy csak egy versenyt rendezett fiókján, vagy összeállt egy másik influencerrel, esetleg megjelent a hírekben – ezek mind természetes növekedési módszerek, szóval érdemes megnézni, hogy akkortájt mik történtek a profilján. Ha semmi különös, akkor elképzelhető, hogy követőket vásárolt.

 

A növekedési arányt is érdemes megnézni egy hosszabb időtartamról. Néhány százalék teljesen rendben van, de egy 50% feletti arány már erős gyanúra adhat okot (vagy az is lehet, hogy az influencer versenyt hirdetett, hogy így szerezzen követőket, ami persze egy természetes taktika).

 

6. A márkás bejegyzések száma

Egy influencer átvilágítása során nem árt megnézni, hogy nem-e említette meg valamelyik versenytársadat egy nemrégiben publikált bejegyzésében. Az említés történhet konkrét szöveg formájában, vagy lehet, hogy egy olyan márkás ruhadarabot viselnek a képen, ami egy versenytársadtól származik.

 

Még ha nem is találsz köztük versenytársat, legalább látni fogod, hogy az influencer milyen jellegű márkákkal áll szívesen össze, és hogy milyen értékeket képvisel – ez alapján könnyebb lesz eldönteni, hogy jó partnere lenne-e márkádnak, vagy sem.

 

7. A bejegyzések ára

Természetesen ezt legegyszerűbben úgy tudhatod meg, ha közvetlenül felveszed a kapcsolatot az influencerrel, ezért ez az egyik legutolsó tényező, amit érdemes figyelembe venni. Nincs értelme ezzel kezdeni, majd utánajárni az előbb említett hatnak, és rájönni, hogy egyébként nem is megfelelő az influencer marketingcéljaidra.

 

Az influencerek bejegyzéseinek értékét többféle online eszköz is képes megsaccolni – ez általában a követők számától és/vagy az aktivitási aránytól függ. Természetesen eltérhetnek az értékek különböző piaci rések között és más országokban is. Két ugyan akkora követőbázisú divatinfluencer teljesen más árakat kér majd attól függően, hogy milyen országban aktív.

 

Az átlagárak is drasztikusan eltérhetnek egymástól a tartalomtípus alapján. Amikor egy influencer videót készít egy kampányhoz, az értelemszerűen több munkába és időbe kerül, mint szelfit kattintani egy okostelefonnal, és feltölteni azt az Instagramra. Ezt mindenképpen vedd számításba a költségvetés megtervezésekor.

Kapcsolódó cikkek:

Néhány hasznos tanács, ha szeretnél te is sikeres lenni az influencerek között.

Tovább

Sokszor azt gondolhatjuk, hogy milyen egyszerű lehet az influencerek világa és élete. Ez egy tévgondolat, ugyanis nagyon sok mindennek kell megfelelniük és koránt sem annyira egyszerű ez. Hogyan lesz...

Tovább

Szeretnéd tudni az influencer marketing területét mely változások érintik 2021-ben? Milyen trendet érdemes követned? A következő cikkünkből minden kiderül!

Tovább
Csatlakozz hozzánk!

Szolgáltatásaink

Influencer Toplista

Kerülj fel a legnagyobb magyar influencereket összesítő Toplistákra ingyenesen, hogy a márkák szeme előtt maradhass. Szerkeszd saját adatlapodat korlátok nélkül!

Regisztrálok
szolg
Influencer Program

Jelentkezz Influencer Programunkba, kerülj fel Toplistáinkra, válogass influencer marketing munkák tucatjai közül! Csináld nap mint nap azt, amiért rajongsz!

Jelentkezem
szolg
Márkáknak

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy megtalálhassuk a márkádhoz, üzenetedhez és elképzeléseidhez leginkább passzoló influencereket! Álmodd meg, mi segítünk a megvalósításban!

Ajánlatkérés
szolg
Kiemelt helyek

Influencerként úgy érzed, még nem aknáztál ki minden lehetőséget? Válogass az Influencer Toplista kiemelt helyei közül, hogy megkerülhetetlen légy!

Tovább
szolg
Influencer Toplisták

A legnagyobb magyar influencerek listája

Instagram toplista
  Név Követők
1. Almádi Gréti 0
2. Berta Bianca 0
3. Our Dream Tour 0
4. 0
5. Palvin Barbara 0
6. Kovács Patrícia 0
7. Tóth Renátó 0
8. TheBiebersOfficial 0
9. 0
10. Dzsudzsák Balázs 0
Tovább a teljes listára
YouTube toplista
  Név Feliratkozók
1. VamosART 2 120 000
2. PamKutya 1 430 000
3. Videómánia 1 250 000
4. Peter Bence 1 140 000
5. KerekMese 963 000
6. AlexGaming - HUN 951 000
7. Radics Peti 942 000
8. Cresser 913 000
9. TheVR 873 000
10. Barni. 809 000
Tovább a teljes listára
Híreink

Cikkek

Érdekel az Instagram Influencerek világa és szívesen kipróbálnád magad benne? Így kezd neki!

Tovább

Szükséges, hogy egy influencer foglalkozzon a marketinggel vagy ő maga a marketing? ?Mikor kell beszélni influencer marketingről? És mi az a influencer marketing?

Tovább

Mire kell a legjobban figyelni, ha profi tartalomgyártó szeretnél lenni az Insgram-on? 4 tanács, amit tarts be!

Tovább
Influencer Toplista

A legnagyobb magyar influencereket összesítő Toplisták egy helyen. Kerülj fel az Influencer Toplistára, vagy regisztrálj Influencer Programunkra influencerként, találd meg nálunk a tökéletes véleményvezért kampányodhoz márkaként.

Menüsáv
Legfrissebb cikkeink