Mi kell egy jó YouTube videóhoz?

Influencer Toplista

Ahol az influencerek és a márkák találkoznak

Influencer vagyok

Influencerként regisztrálj az Influencer Toplistára, vagy jelentkezz Influencer Programunkba, hogy a márkák rád találjanak!

Influencert keresek

Megtaláljuk a tökéletes véleményvezért influencer marketing kampányodhoz, segítünk, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot adhass!

Így készíthetsz te is szuper YouTube videókat

Gondoltad volna, hogy ma már nem igazán kell kezdőtőke ahhoz, hogy valaki YouTube sztár legyen? Hogy úgy is elsajátíthatod a videókészítés fortélyait, hogy nem kell hozzá sem méregdrága, sem olcsó útmutatókat, kurzusokat igénybe venned? Bizony, a videózás mára annyira elérhetővé vált mindenki számára, hogy elég csak az alapokat tudni ahhoz, hogy valaki elkezdhesse építeni YouTube karrierjét. Ebben a cikkben ezekről az alapokról lesz szó!

Mi kell egy jó YouTube videóhoz?

Megéri egyáltalán a YouTube-bal foglalkozni 2019-ben?

A YouTube-on sosincs hiány a drámából, az utóbbi időben azonban egy olyan „időjárás” volt jellemző a világ legnagyobb videós platformjára, amiben még a legmodernebb esőkabátot viselő videós sztárok is megáztak.

 

Számos YouTuber szólalt fel a platform ellen, ugyanis az sorra elkezdte demonetizálni videóikat, ami lényegében azt jelenti, hogy bizonyos videókon nem futtathatnak reklámokat, ez pedig természetesen jövedelemkiesést jelent számukra.

 

Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy megéri-e egyáltalán a YouTube-bal foglalkozni 2019-ben. Lássuk, hogy mi is a helyzet.

 

Az igazság az, hogy a YouTube továbbra is a világ legnagyobb videós platformja, ráadásul a nézőbázis egyre csak nő és nő rajta. A platform több mint egymilliárd felhasználót szolgál ki, és napi szinten több ember nézi a 18-49 éves korosztályban, mint bármely TV csatornát a világon.

 

Ha tehát valahol, akkor a YouTube-on nagy valószínűséggel te is rátalálsz majd közönségedre. Ne feledd továbbá, hogy a videós tartalmak a legnépszerűbbek az interneten, és szinte minden marketinges cikk ódákat zeng a videómarketing potenciáljáról – nem alaptalanul.

 

Szóval igen, mindenképpen érdemes YouTube videókat készíteni 2019-ben, de nem azokból az okokból, amikre a legtöbben gondolnának. A YouTube mára egy stabil marketingplatformmá nőtte ki magát, az ide feltöltött videók segítségével pedig egy egyre népesebb követőbázist gyűjthetsz magad köré. Azonban ha szeretnél pénzt is keresni e követőbázison keresztül, akkor azt nem feltétlenül csak reklámokkal teheted meg, hanem úgy is, hogy saját „termékeidet” árulod nekik.

 

Ezt többféleképpen is megteheted. Például megkérheted őket, hogy regisztráljanak egy olyan videós platformra is, ahol exkluzív tartalmakat láthatnak tőled, vagy eladhatod nekik saját márkás termékeidet (pólók, bögrék, stb.), illetve kínálhatsz nekik útmutatókat, vagy megjelenhetsz rendezvényeken, stb.

 

Természetesen egy másik opció az influencerkedés, ami szintén nem támaszkodik a YouTube algoritmusaira, hiszen ilyenkor üzleti partneredtől érkezik a pénzügyi kompenzáció, nem pedig az AdSense-en keresztül.

 

Mindezzel a saját kezedbe veszed a jövedelmedet ahelyett, hogy a YouTube hirdetőrendszerére bíznád magad, ami, mint az utóbbi időben egyértelművé vált, meglehetősen megbízhatatlan tud lenni.

 

YouTube csatornád tehát nem csak nézőid számára csatorna videóidhoz, hanem számodra is a megélhetéshez.

 

Természetesen mindehhez először bele kell rázódnod a videókészítésbe. Kezdjük is!

 

1. Első a tervezés

Mielőtt egyáltalán a kamerához nyúlnál, tudnod kell, hogy miről is szeretnél videót készíteni. A YouTube videók zöme a következő három kategóriába tartozik (amik nem feltétlenül zárják ki egymást):

 • Oktatás: Az ilyen videók célja átadni valamilyen tudást, bemutatni egy eljárást, stb.
 • Aktivitás: Az ilyen videókkal valamilyen érzelmi reakciót szeretnél kiváltani a nézőkből, és aktivitásra, cselekedetre ösztönözni őket (pl. hogy osszák meg a videót, stb.)
 • Tudatosság: Van egy probléma, amire fel szeretnéd hívni a nézők figyelmét (pl. egy nemes cél, egy sokakat érintő ügy, stb.)

 

Az első lépés mindig eldönteni, hogy mit szeretnél elérni videóddal, mert minden további lépés ettől függ majd tervedben.

 

A tervnek minden apró részletet tartalmaznia kell videódról: hogy mi a célja, hogy kiknek szól, hogy előre megírt szöveget mondasz-e el, vagy spontán improvizálsz, hogy milyen felszerelést használsz majd, milyen hosszú lesz a videó, mikor veszed fel és hogyan, és így tovább.

 

Ahogy idővel belejössz a videókészítésbe, biztosan lesz annyi rutinod, hogy elhagyd a terv bizonyos részeit, de eleinte életmentő lesz számodra, hogy mindent megtalálsz egy helyen, ha véletlenül belezavarodnál a teendők listájába.

 

Egy jó terv összeállításához próbáld megválaszolni a következő kérdéseket:

 1. Mi a videóm célja?
 2. Kiknek szól a videóm?
 3. Mekkora költségvetésem van hozzá?
 4. Hány emberre lesz szükségem a videó elkészítéséhez?
 5. Milyen hosszúra tervezem a videót?
 6. Hol fogom felvenni a videót (akár több helyszínen)?
 7. Hogyan fogom felvenni a videót?
 8. Lesz-e hallható szöveg a videóban?
 9. Ha lesz szöveg, akkor előre meg kell fogalmaznom azt (tehát kell egy forgatókönyv)?
 10. Milyen hangok fognak szerepelni a videóban?
 11. Milyen felszerelésre lesz szükségem a videózáshoz? (Erre a cikkben mindjárt bővebben is kitérünk)
 12. Én fogom vágni a videót, vagy másra bízom ezt a feladatot?
 13. Milyen egyéb tartalmakra (képek, plusz videók, szöveg, stb.) lesz szükségem a videóban?

 

Ha sikerül válaszolnod ezekre a kérdésekre (és le is írod a válaszokat), akkor máris sokkal közelebb vagy egy remek videó elkészítéséhez, és rengeteg fejfájást spórolsz majd meg magadnak, hogy nem felvétel közben jutnak eszedbe a dolgok.

 

2. Készítsd elő a felszerelést

Ha a terv már megvan, akkor a következő lépés elgondolkodni azon, hogy mi mindent használhatsz fel a megvalósítására.

 

A szükséges felszerelés első sorban attól függ, hogy milyen jellegű videót szeretnél készíteni, hiszen egy eljárás lépéseit demonstráló videót teljesen másképpen kell rögzíteni, mint egy vlog stílusú „beszélek a kamerához” videót.

 

Természetesen szempont az is, hogy mekkora költségvetéssel rendelkezel. Meglehet, hogy nagyon szűkös a pénztárcád, és nem szeretnél nagyon (vagy egyáltalán) költekezni, de az is lehet, hogy félretettél egy komolyabb összeget, amit a videós karrieredre tervezel fordítani.

 

Éppen emiatt nem kezdjük el sorolgatni, hogy konkrétan milyen eszközöket szerezz be videódhoz. E helyett inkább felsoroljuk azokat az alapvető eszközöket, amikre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy egyáltalán videót készíthess magadnak. Ezek a következők:

 • Egy kamera: Ez lehet akár egy komolyabb fényképező, vagy videókamera, de még okostelefonodat is használhatod, ha végképp nem szeretnél, vagy tudsz felszerelésre költeni (ezt azért idővel érdemes lesz leváltani).
 • Mikrofon: A legtöbb kamera (és minden telefon) rendelkezik beépített mikrofonnal, de az igazán jó hangminőség érdekében érdemes egy külön mikrofont is beszerezni.
 • Világítás: A természetes fényt (értsd: napfényt) gyakran fordíthatod hasznodra, de ez nem mindig elérhető. Nem feltétlenül lesz szükséged komolyabb videós lámpákra, és sok otthoni fényforrást is felhasználhatsz, vagy módosíthatsz akár azzal is, hogy egy fehér lepedőt akasztasz eléjük. Légy kreatív!
 • Tárhely: Ha kamerát használsz, akkor ne felejts el memóriakártyát vinni magaddal. Egy okostelefonnak általában van elegendő belső memóriája manapság, de egy kártyával az is tovább bővíthető.
 • Szerkesztő szoftver: Erről bővebben a cikkben később!

 

3. Készítsd elő a terepet

Hacsak nem egy spontán bejelentkezésről van szó, minden tervezett videóhoz elő kell készítened a terepet, hogy minden lehetséges tekintetben megfeleljen a felvételhez. Ha például egy sima vlogot szeretnél forgatni, akkor válassz otthonodban egy olyan szobát, aminek jó természetes fényviszonyai vannak, és ami jó hátteret kínálna videódhoz. Értelemszerűen rakj rendet, takaríts fel, és ügyelj rá, hogy semmilyen oda nem illő tárgy ne jelenjen meg a felvételen.

 

Akár egy „márkás” hátteret is előkészíthetsz magadnak otthonodban, ami elé csak le kell raknod a kamerát, és már foroghat is. Ez lehetővé teszi, hogy minden videód ugyan azzal a vizuális stílussal készüljön el. Ezt egyáltalán nem muszáj így csinálni, de segíthet, hogy te, a beszélő maradj a középpont a videóban anélkül, hogy más dolgok elvonnák a nézők figyelmét.

 

Különösen jó példák erre az otthoni vlogok vagy éppen „főzős” videók, amiket gyakran egy fix háttér előtt szokás rögzíteni, mindig azonos világítással, kameraállással, és így tovább.

 

4. Készítsd fel magad a szereplésre

Ha sosem szerepeltél még kamera előtt (az óvodai ballagáson készült felvétel óta), akkor teljesen érthető, ha kissé feszült vagy átlépni az objektív másik vége elé. Nem mindenkinek jön magától, hogy egyszerre érződjön természetesnek mégis összeszedettnek.

 

Az emberek különféle módszerekkel próbálják átlépni ezeket a korlátokat. Vannak, akik tükör előtt gyakorolnak, míg mások a kamera helyére képzelik egy ismerősüket, és „vele” (vagy is inkább neki) próbálnak meg inkább beszélni. Ez egy kifejezetten jó taktika – ne próbálj meg showmankedni, ha nem jön csípőből, csak „beszélgess” egy jót. Ha így állsz a dologhoz, akkor sokkal természetesebb leszel a kamera előtt, hiszen olyan dolgokat csinálsz majd, mint egy valódi beszélgetésben (a „szemébe” nézel a másiknak, kihúzod magad, a témánál maradsz, stb.)

 

Ne feledd továbbá, hogy mindez csak egy felvétel, amit bármikor megállíthatsz, megvághatsz, vagy törölhetsz, anélkül, hogy bárki látta volna, mit csinálsz a kamera előtt.

 

5. Felvétel!

Eljött végre a pillanat, amire egészen idáig készültél. Végre elkezdheted rögzíteni videódat! Remélhetőleg kéznél van a terv és a forgatókönyv (ha van), vagy legalább egy vázlat arról, amiről beszélni szeretnél. Íme néhány tipp a sikeres felvételekhez:

 

A kamera mindig forogjon tovább

Még a filmsztárok is vétenek hibákat a kamera előtt – csak nézz meg egy olyan filmet, aminek a végére bevágják a bakiparádét. Te is hibázni fogsz, neked is lesznek nyelvbotlásaid, de a lényeg az, hogy ezek miatt ne állítsd le és indítsd újra a felvételt. Csak állj le egy pillanatra, vegyél egy nagy levegőt – minden oké –, és folytasd az előző mondat elejétől. Az ilyen apró hibákat könnyedén kivághatod később a szerkesztési fázisban.

 

Használd ki a tényt, hogy nem értesz mindenhez

Nem stresszelj azon, hogy nem vagy profi videós, vagy rendezőcsoda. Eleinte sok mindent nem fogsz tudni ezekről a dolgokról, de e tudás hiányát akár a saját hasznodra is fordíthatod, hiszen kreatív megoldásokra ösztönöz majd, amik egyedibbé tehetik videóidat. Lehet, hogy éppen ezek a megoldások lesznek azok, amik miatt közönséged beleszeret stílusodba, és később „követelni” is fogják, hogy kérik vissza „a régit”.

 

Érezd jól magad!

Ez az egyik legfontosabb tipp egész útmutatónkban. Élvezd, amit csinálsz, hogy tanulhatsz, hogy új készségeket sajátíthatsz el, hogy szórakoztatsz, vagy éppen tanítasz másokat, és ne stresszelj annyit az egészen. Kísérletezz új dolgokkal – eleinte ez még nem vészes, sőt, tanácsos is, hiszen csak így találhatsz rá arra, amit te és idővel közönséged is szeret majd. Ha túlságosan komolyan veszed, és csak feszültséget érzel, akkor nagyon hamar megunod majd!

 

6. Vágd össze videódat

Elkészült felvételeidet végezetül össze kell vágnod, hogy aztán feltölthesd őket a YouTube-ra. Ez az a fázis, amiben kivágod a hibáidat, a néma, gondolkodós részeket, és azt, amikor az ingedet igazítgatod, mielőtt beszélni kezdenél.

 

Fontos továbbá, hogy ha külön eszközzel rögzítetted a hangot, akkor összeszinkronizáld azt a képpel. Egy egyszerű taps a felvétel elején sokat segíthet ebben.

 

Ebben a fázisban adod továbbá hozzá a videóhoz az extra anyagot is, úgymint a plusz hangokat, zenét, képeket, feliratokat, stb. Ne ijedj meg akkor sem, ha az anyag visszanézése közben felfigyelsz egy hibára, amit a felvételkor nem vettél észre – pl. hogy 20-at mondtál 25 helyett, vagy valami ilyesmi. Az ilyen apró elszólásokat egy magyarázó felirattal könnyedén korrigálhatod.

 

Videószerkesztő szoftverek terén nagy a választék, és eleinte érdemes valamilyen ingyenes megoldással próbálkozni, amivel egyben be is tanulhatod a videóvágás alapjait (ezt a tudást később minden profibb programban is hasznosíthatod majd, hiszen az elvek ugyanazok).

 

Ingyenes megoldásoknak ott van például a HitFilm 4 Express vagy a DaVinci Resolve ingyenes verziója. Ne tévesszen meg az ár hiánya – ezek nagy valószínűséggel tökéletesen elegendők lesznek számodra karriered elején, és attól függően, hogy milyen irányt veszel fel, talán örökre is.

 

Ha lényegesen komolyabb (és már fizetős) vágóeszközökre van szükséged, akkor ajánlani tudjuk az Adobe Premiere Elements illetve az Adobe Premiere Pro CC szoftvereket (ezek Mac és Windows rendszerekre is elérhetők), vagy a Final Cut Prót, ami kizárólag csak Mac rendszerekhez szerezhető be.

Kapcsolódó cikkek:

Néhány hasznos tanács, ha szeretnél te is sikeres lenni az influencerek között.

Tovább

Sokszor azt gondolhatjuk, hogy milyen egyszerű lehet az influencerek világa és élete. Ez egy tévgondolat, ugyanis nagyon sok mindennek kell megfelelniük és koránt sem annyira egyszerű ez. Hogyan lesz...

Tovább

Szeretnéd tudni az influencer marketing területét mely változások érintik 2021-ben? Milyen trendet érdemes követned? A következő cikkünkből minden kiderül!

Tovább
Csatlakozz hozzánk!

Szolgáltatásaink

Influencer Toplista

Kerülj fel a legnagyobb magyar influencereket összesítő Toplistákra ingyenesen, hogy a márkák szeme előtt maradhass. Szerkeszd saját adatlapodat korlátok nélkül!

Regisztrálok
szolg
Influencer Program

Jelentkezz Influencer Programunkba, kerülj fel Toplistáinkra, válogass influencer marketing munkák tucatjai közül! Csináld nap mint nap azt, amiért rajongsz!

Jelentkezem
szolg
Márkáknak

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy megtalálhassuk a márkádhoz, üzenetedhez és elképzeléseidhez leginkább passzoló influencereket! Álmodd meg, mi segítünk a megvalósításban!

Ajánlatkérés
szolg
Kiemelt helyek

Influencerként úgy érzed, még nem aknáztál ki minden lehetőséget? Válogass az Influencer Toplista kiemelt helyei közül, hogy megkerülhetetlen légy!

Tovább
szolg
Influencer Toplisták

A legnagyobb magyar influencerek listája

Instagram toplista
  Név Követők
1. Almádi Gréti 0
2. Berta Bianca 0
3. Our Dream Tour 0
4. 0
5. Palvin Barbara 0
6. Kovács Patrícia 0
7. Tóth Renátó 0
8. TheBiebersOfficial 0
9. 0
10. Dzsudzsák Balázs 0
Tovább a teljes listára
YouTube toplista
  Név Feliratkozók
1. VamosART 2 120 000
2. PamKutya 1 430 000
3. Videómánia 1 250 000
4. Peter Bence 1 140 000
5. KerekMese 961 000
6. AlexGaming - HUN 942 000
7. Radics Peti 942 000
8. Cresser 907 000
9. TheVR 872 000
10. Barni. 803 000
Tovább a teljes listára
Híreink

Cikkek

Érdekel az Instagram Influencerek világa és szívesen kipróbálnád magad benne? Így kezd neki!

Tovább

Szükséges, hogy egy influencer foglalkozzon a marketinggel vagy ő maga a marketing? ?Mikor kell beszélni influencer marketingről? És mi az a influencer marketing?

Tovább

Mire kell a legjobban figyelni, ha profi tartalomgyártó szeretnél lenni az Insgram-on? 4 tanács, amit tarts be!

Tovább
Influencer Toplista

A legnagyobb magyar influencereket összesítő Toplisták egy helyen. Kerülj fel az Influencer Toplistára, vagy regisztrálj Influencer Programunkra influencerként, találd meg nálunk a tökéletes véleményvezért kampányodhoz márkaként.

Menüsáv
Legfrissebb cikkeink